Boekvoorstelling (in het Frans)
24 februari 2022 om 19u00

,

“Viande” van Noëlle Michel

in aanwezigheid van de auteur

Cercle Royal La Concorde
Kouter 150/101 – 9000 Gent

gratis toegang – vooraf inschrijven is noodzakelijk via info@af-ovl.be

Noëlle Michel gaat in gesprek met journaliste Bo Van Spilbeeck
S
igneersessie na afloop van de boekvoorstelling

 Noëlle Michel is Française van geboorte, van opleiding ingenieur en woont sinds 2002 in Gent, waar ze zich wijdt aan vertalen en schrijven. In haar eerste roman, “Viande” (Lilys Editions, 2020), verkent de auteur op treffende wijze de relatie tussen mens en dier. Lisa, een jonge journaliste, onderzoekt de verdachte dood van haar vriendin Caroline bij een brand in een kraamkliniek. Haar onderzoek leidt haar naar Beaumont, in een intensieve fokkerij waar ze geconfronteerd wordt met de wreedheden van de productivistische agro-industrie.

Noëlle Michel kiest de vorm van een fantastische thriller om de lezer onder te dompelen in een wereld doordrenkt van geweld. Het zintuiglijk schrijven wordt afgewisseld met argumentatieve passages over ethiek, waardoor de literaire tekst vermengd wordt met een reflexieve dimensie. De geëngageerde toon is echter niet moralistisch en de lezer wordt ertoe aangezet zelf na te denken over verschillende thema’s m.b.t. ons voedingspatroon: het lijden van dieren; de omstandigheden van het fokken en slachten; de gevolgen van de vleesconsumptie voor het milieu. De lezer zal op die manier beseffen dat de mens meer dan ooit de band met het voedsel is kwijtgeraakt. In “Viande” verliest het bord van de consument zijn industriële vermomming en zijn kunstmatige verleiding. Noëlle Michel onthult de maskers van het hedendaagse voedsel en herinnert ons eraan dat achter het “zorgvuldig gesneden, in plastic verpakte” vlees de lijken schuilgaan van levende wezens die geen respect en waardigheid hebben gekregen.

een initiatief van

Alliance française Oost-Vlaanderen’ en ‘Association des Français de Gand’

m.m.v. de ‘Cercle Royal La Concorde’