DFP – Diplôme de Français Professionnel

Het DFP (Diplôme de Français Professionnel) (Diploma Professioneel Frans) is een officiëel diploma dat wordt uitgereikt door ‘Le français des affaires’, een instelling van de Kamer van Koophandel en Nijverheid van Paris Ile-de-France.  Dit diploma, dat levenslang geldig is, stelt bedrijven, studenten en mensen uit het beroepsleven in staat hun vaardigheden in het Frans voor professionele doeleinden te certificeren. Er bestaan momenteel vier varianten van dit diploma, afhankelijk van de sector waarin u werkzaam bent.

Men kan een Diploma Professioneel Frans behalen op verschillende niveaus, van A1 tot C1, overeenkomstig het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen.

Bovendien worden deze diploma’s erkend door het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken om het niveau van het Frans te valideren in het kader van een aanvraag voor een verblijfsvergunning of naturalisatie bij de Franse Staat.

Info & inschrijvingen 2021

 • Wilt u zich op het examen voorbereiden via een online cursus die u in uw eigen tempo en in volledige autonomie kunt volgen? Het is mogelijk!
  • Voorbereiding DFP A2
  • Voorbereiding DFP B1
  • Voorbereiding DFP B2

 • DFP: 13 ONAFHANKELIJKE DIPLOMA’S

  Het DFP Business bestaat uit 5 onafhankelijke diploma’s, die overeenkomen met vijf niveaus van het Europees Referentiekader voor Talen (A1 – A2 – B1 – B2 – C1).

  Het DFP DFP Toerisme/Hôtel/Restaurant bestaat uit 3 onafhankelijke diploma’s, die overeenkomen met drie niveaus van het Europees Referentiekader voor Talen (A2 – B1 – B2).

  Het DFP Health bestaat uit 2 onafhankelijke diploma’s, die overeenkomen met drie niveaus van het Europees Referentiekader voor Talen (B1 – B2/C1).

  Het DFP Internationale Betrekkingen bestaat uit 3 onafhankelijke diploma’s, die overeenkomen met drie niveaus van het Europees Referentiekader voor Talen (B1 – B2 – C1).

Meer informatie over de DFP-examens op de websitevan ‘Le Français des Affaires’ :

https://www.lefrancaisdesaffaires.fr/tests-diplomes/diplomes-francais-professionnel-dfp/

 • PROFESSIONELE DOMEINEN

  Het DFP Business, met Q-markering van ALTE (Association of Language Testers in Europe), is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het bedrijfsleven, de handel en het management.

  Het DFP Toerisme/Hôtel/Restaurant wordt aangeboden aan mensen die werkzaam zijn in de sectoren toerisme en HORECA.

  Het DFP Health is gericht op medisch personeel (artsen, verpleegkundigen, enz.).

  Tenslotte is er het DFP Internationale Betrekkingen, dat in samenwerking met de ‘Organisation de la Francophonie’ is opgezet voor de verschillende actoren van de diplomatieke wereld en de internationale organisaties (leidinggevend personeel van internationale organisaties, ambtenaren, journalisten, enz.)

 • 4 taalvardigheden

  Per niveau worden de volgende vier competenties geëvalueerd:

  • luistervaardigheid,
  • spreekvaardigheid,
  • leesvaardigheid
  • schrijfvaardigheid.
 • 2 examensessies

  Alliance française Oost-Vlaanderen (Krijgslaan 20-22, 9000 Gent, België) organiseert minimaal 2 examensessies per jaar. De schriftelijke examens worden per computer afgenomen.

Wil je weten wat je niveau is voor je een examen aflegt? Doe een plaatsingstest!